Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Venda de productes israelians als establiments Abacus

Des de fa molts mesos, la Plataforma Aturem la Guerra demana a Abacus Cooperativa que deixi de vendre joguines produïdes a l’Estat d’Israel, tal i com demanen les organitzacions palestines (veure Llamamiento al boicot, retirada de inversiones y sanciones contra Israel).

En novembre de 2006, vam lliurar una carta a Abacus.

Donada de la falta de resposta, es va dur a terme una acció de repartiment d'octavetes, davant de diversos establiments d'Abacus:

Acció davant d’Abacus, 31/03/2007: Nota de premsa

"Aquest dissabte, 31 de març, diversos grups de solidaritat amb Palestina han dut a terme una acció per demanar a la cooperativa Abacus que deixi de vendre productes israelians.
L’acció consistia a repartir octavetes de denúncia a l’entrada dels diferents establiments Abacus i s’ha dut a terme simultàniament a diverses localitats del país: València, Castelló, Tarragona, Manresa, Sabadell, Lleida i tres establiments de Barcelona.

Tres persones han estat sancionades per la Guàrdia Urbana per repartir l’octaveta davant l’establiment Abacus del carrer de Còrsega de Barcelona. Durant l’acte no hi ha hagut cap incident. La sanció es deu únicament al fet de repartir l’octaveta a la via pública, en un exercici legítim de la llibertat d’expressió.

171 entitats representatives de la societat civil palestina han fet una crida internacional en què demanen el boicot als productes israelians, com una mesura de pressió per tal que Israel aturi l’ocupació i colonització de Palestina. L’acció del dissabte s’emmarca en aquesta campanya.

Abacus manifesta vehementment i repetidament el seu compromís amb el comerç just i el consum responsable per contribuir a unes relacions socio-econòmiques més justes, una distribució més equitativa de la riquesa i un consum més sostenible i solidari. Vendre productes israelians és del tot contradictori amb aquests principis."

Abacus es nega a deixar de vendre els productes israelians

Finalment, en maig de 2007, vam rebre la següent resposta per part d'Abacus:


Abacus Cooperativa

PALG

Benvolgut,

Em plau adreçar-vos a vosaltres per tal de donar-vos resposta a la demanda escrita que ens vau fer arribar després de l'acció realitzada per membres de la Plataforma Aturem la Guerra a les portes d' alguns establiments d' Abacus cooperativa, repartint fulletons en contra de la venda de joguines fabricades a Israel. Tal i com ens havíem compromès, el Consell Rector, reunit en sessió ordinària el darrer 25 d'abril, va tractar aquesta petició en el seu ordre del dia.

Cal recordar que Abacus cooperativa havia estat analitzant els documents que ens vareu passar sobre el Boicot Preventiu a Productes Israelians, s'havia fet una recerca sobre els productes específics que hi ha a Abacus cooperativa produïts a aquest país i havíem iniciat un compromís d'assessorament amb les institucions de referència que treballen els valors de la cultura de la pau a Catalunya.

En base a tot aquest treball realitzat els darrers mesos, el Consell Rector d' Abacus cooperativa considera:

1. Que les actuacions, les nostres també, sempre es poden fer millor i tots n'hem d'aprendre.
2. Que actuacions como els boicots acaben perjudicant indiscriminadament a ciutadans i ciutadanes, empreses i organitzacions sense tenir present ni la seva opinió ni el seu posicionament en els conflictes i, per tant, poden contribuir a estigmatitzar abusivament o fer pagar les conseqüències a qui no en té culpa. El resultat d'un boicot indiscriminat, per tant, és injust, i això ho sabem bé els catalans, que hem estat víctimes repetidament de boicots injustificats i injustos.
3. Que en les empreses israelianes, contra les que es promou el boicot, potser hi treballen ciutadans, tant jueus com palestins, la majoria d'ells aliens a les decisions polítiques que condicionen l'evolució del conflicte, i el boicot, en canvi, els perjudica a ells i elles i a les seves famílies.
4. Que creiem que per un procés de pau, valia pena treballar amb els actors de pau del països en conflicte més que boicotejar tot el país sencer.
5. Que, finalment, el boicot als productes israelians no és la fórmula més efectiva per millorar la situació del poble palestí sinó que, més aviat, pot contribuir a agreujar-la.

Considerant, doncs, tots aquests punts, el Consell Rector és partidari de treballar identificant empreses directament lligades amb la producció i distribució d'armament, abans que boicotejar empreses simplement per ser d'un país, encara que aquest es trobi en conflicte (i en pugui ser responsable significat), sense saber quin és el seu posicionament envers aquests temes.

Els criteris que a Abacus cooperativa tenim presents en la selecció de les joguines són els següents, d'acord amb la voluntat dels nostres socis i sòcies, i coherents amb els nostres valors:

1. Que siguin segures.
2. Que hagin estat fabricades sota criteris ètics.
3. Que acompleixin amb les seves funcions lúdiques i educatives, contribuint al desenvolupament afectiu, social i intel·lectual i a la formació dels nens i nenes a través del joc.
4. Que no siguin sexistes ni indueixin i alimentin actituds racistes o xenòfobes.
5. Que no siguin bèl·liques on fomentin l'agressivitat, la insolidaritat o la violència i, per tant, contribueixin al foment dels valors de la pau i la cooperació.

Per tot plegat entenem que el nostre compromís per un consum responsable no es pot basar en el recolzament o no a un boicot als productes d'un" determinat país. Altra cosa és que el soci o sòcia concret, seguint aquesta o altres campanyes, discrimini determinats productes d'acord al que aquestes promouen.

Portem 39 anys apostant per la cultura de la pau, descartant les joguines i els jocs bèl·lics als prestatges dels nostres establiments i així contribuir a una educació dels nostres infants i joves basada en la cultura de la pau i la no violència. Abacus cooperativa continuarà essent conseqüent amb els seus criteris de consum responsable, establerts des de la coherència i el compromís amb la responsabilitat social i la sostenibilitat.

Esperem, doncs, que rebeu la nostra resposta amb interès i que puguem comptar amb la vostra col·laboració per avançar i aprofundir en la pràctica del consum responsable.

Cordialment,

Mercè Fluvià
Presidenta d' Abacus cooperativa
Barcelona, 18 de maig de 2007

Abacus cooperativa
París, 204, pral, 08008 Barcelona
Tel: 93 217 8166, Fax 93 237 7216


AdjuntMida
PDF icon Carta_PALG_a_Abacus.pdf31.31 KB

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Nuclears en cap lloc