Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

No a l'OTAN, no a la guerra - manifest

Logo Anti OTANArran de la celebració del 60è aniversari de la creació de l’OTAN, ens adherim a la Campanya europea contra l’OTAN, impulsada per diferents moviments socials europeus i manifestem que:

Durant molts anys, ens van presentar l’OTAN com la “defensa” davant del bloc de l’Est. Però gairebé dues dècades després de la caiguda del mur de Berlín, l’OTAN no només encara existeix, sinó que es torna més perillosa.

L’OTAN és un obstacle cada vegada més gran per la consecució de la pau mundial. Des del final de la guerra freda, l’OTAN ha reforçat el seu paper d’eina al servei de l’acció militar d’EUA i els seus aliats, que promouen l’anomenada “guerra contra el terror”. En realitat es tracta d’un vehicle per a l’ús de la força encapçalat pels Estats Units que eludeix o instrumentalitza les Nacions Unides i el sistema de dret internacional segons la seva conveniència, accelera la militarització i augmenta la despesa armamentística (el volum de despeses militars dels països de l’OTAN és el 75% de la despesa militar mundial).

Des de la dècada dels 90, en aplicació d’un programa expansionista dissenyat per a aconseguir interessos i recursos estratègics, l’OTAN ha fet la guerra als Balcans amb el pretext de l’anomenada “guerra humanitària” i manté durant anys una guerra brutal a l’Afganistan, on la tràgica situació del país empitjora cada dia i des d’on la guerra s’ha estès al Pakistan.

A Europa, l’OTAN està agreujant les tensions i alimentant la carrera d’armaments amb un enorme arsenal nuclear, amb una política de primer atac nuclear i amb el suport a la instal•lació de l’escut antimíssils dels EUA. La política de la UE està cada vegada més vinculada a l’OTAN. L’actual expansió de l’OTAN a Europa oriental i les seves operacions arreu del món, el fan un lloc més perillós. El conflicte en el Caucas és una indicació d’aquests perills. Cada expansió de la frontera de l’OTAN augmenta la possibilitat de conflictes i guerres.

Per a assolir el nostre objectiu d’un món en pau, rebutgem les respostes militars a les crisis regionals i mundials: l’OTAN és part del problema, no la solució. Ens neguem a viure sota el terror de les armes nuclears i rebutgem una nova cursa d’armaments. Hem de reduir les despeses militars i destinar aquests recursos a les necessitats humanes. Hem de tancar totes les bases militars estrangeres. Hem de democratitzar i desmilitaritzar les relacions entre els pobles i hem d’establir noves formes de cooperació pacífica per construir un món més segur i just.

A Catalunya, mai no hem volgut formar part de l’OTAN. Recordem que aquí – a l’igual que a Euskadi i les Canàries - va guanyar el “no” al referèndum sobre l’OTAN de l’any 1986. El fet que l’Estat espanyol s’hagi incorporat al comandament de l’estructura militar de l’OTAN vulnera les condicions estipulades en aquell referèndum. A més a més, s’han instal•lat bases militars de l’OTAN a Bétera (València), a Retamares (Madrid), i una futura base àeria s’ubicarà a Saragossa o Albacete. Molt probablement, armament nuclear d’EUA ha arribat a ports i bases militars del territori espanyol, vulnerant una altra vegada la decisió de 1986. La participació de forces armades espanyoles a les guerres comandades per l’OTAN el 1999 a l’antiga Iugoslàvia, i actualment a l’Afganistan, contradiu les promeses fetes llavors pel govern, que mai s’enviarien tropes espanyoles en missions de l’OTAN a l’exterior.

Demanem:
La retirada de l’Estat espanyol de l’OTAN i la dissolució d’aquesta aliança bèl•lica.
El tancament de les bases d’EUA i de l’OTAN a l’Estat espanyol
La retirada de les tropes espanyoles d’Afganistan
Redirigir les despeses militars per a necessitats socials.

Us convoquem:
A participar en totes les activitats que promogui la Campanya i en concret a les que es duran a terme a Estrasburg, entre el dimecres 1 i el diumenge 5 d’abril, com a rèplica de la celebració institucional, que inclouran una manifestació el dissabte 4, una conferència internacional del 2 al 5, accions directes i de desobediència civil, i un campament internacional de resistència.

Campanya NO A L’OTAN, NO A LA GUERRA

Envieu adhesions a projectes@justiciaipau.org i a info@aturemlaguerra.org

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc