Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Un altre èxit del boicot a Israel: Abacus Cooperativa retira el Rummikub de les seves botigues

Comunicat de Boicot Preventiu i Plataforma Aturem la Guerra, 13/06/2010

Des dels últims atacs de l'exèrcit israelià a la “Flotilla de la llibertat” aquest passat 31 de maig de 2010, la campanya internacional BDS (Boicot, Desinversions i Sancions contra l'Estat d'Israel), inspirada amb la campanya de boicot al règim d'apartheid sud-africà, s'ha reforçat amb la indignació popular davant la impunitat amb què l'Estat sionista vulnera sistemàticament els drets humans, sobretot els de la població palestina.

En aquest context hem rebut la informació que Abacus (cadena de botigues especialitzades en llibreria, papereria i joguineria, amb 34 establiments als Països Catalans) ha decidit retirar de les seves botigues el joc de taula Rummikub, propietat de l'empresa israeliana Lemada Light Industries Ltd.

Aquesta decisió no neix d'un recolzament espontani a la campanya de boicot a Israel. Durant la tardor-hivern de l'any 2008-2009 es va engegar una campanya de denúncia a Abacus des de col·lectius de solidaritat amb Palestina en detectar-se que als seus establiments es veneien unes joguines fabricades a Israel. Després d'informar l'empresa sobre l'existència de la campanya de Boicot a Israel i d'haver realitzat concentracions de denúncia davant dels seus establiments a diferents ciutats de Catalunya, en el moment en què l'exèrcit israelià començà a bombardejar la Franja de Gaza en l'operació “Plom fos”, que causà més de 1.400 víctimes palestines, Abacus decidí retirar de la venda aquestes joguines sense fer-ne públics els motius.

Des de Boicot Preventiu i la Plataforma Aturem la Guerra valorem molt positivament aquesta actitud d'Abacus. Entenem que aquest pas és fruit de la capacitat d'incidència de la societat conscienciada que es mobilitza, en aquest cas, amb la solidaritat amb Palestina, fent seva la crida de més de 170 organitzacions socials palestines al boicot a l'Estat d'Israel fins que aquest compleixi la legislació internacional i deixi de vulnerar els drets humans.

Boicot a Israel, boicot a Rummikub

El boicot al joc de taula Rummikub respon a la campanya BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a l'Estat d'Israel). El motiu del boicot és que l'empresa propietària i fabricant del joc és israeliana. I el missatge és clar: mentre l'Estat d'Israel continuï vulnerant sistemàticament els drets humans amb la impunitat que li atorga la inacció dels organismes internacionals, serà la societat internacional qui a través del boicot al seu comerç i a les seves institucions acadèmiques, culturals i esportives, pressionarà per a la fi de la impunitat i per a la fi de la vulneració dels drets humans.

El Rummikub és un joc de taula basat en la combinació de números. És el joc més exportat d'Israel. Se'n produeixen uns 3 milions l'any, la majoria per a l'exportació, es ven a més de 54 països arreu del món i se'n fan versions en 26 idiomes.

L'empresa que duu a terme el procés de producció del joc és la israeliana Lemada Light Industries Ltd, propietat de la família Hertzano. La fàbrica està situada a Arad, Estat d'Israel, a 25 km del mar Mort, al desert del Negev. La seu i les oficines principals es troben a Moshav Magshimim, prop de l'aeroport internacional israelià Ben Gurion.

A l'Estat israelià el joc es ven sota la marca Kod Kod. A l'Estat espanyol, amb el nom de Rummikub, el distribueix la companyia nord-americana Hasbro, la segona empresa de joguines més important del món.

Des de Boicot Preventiu i la Plataforma Aturem la Guerra, entitats que recolzen la campanya BDS a Catalunya, demanem que es promogui el boicot a Israel com a mesura de pressió vers aquest Estat. I especialment, demanem el boicot al joc de taula Rummikub. Demanem a tothom qui pugui que enviï peticions de boicot a Rummikub a l'empresa distribuïdora Hasbro (e-mail: consumidor@hasbro.es, tel.: 900-180377), així com a aquells establiments on es vengui.

Plataforma Aturem la Guerra
Boicot Preventiu

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Nuclears en cap lloc