You are here
Sobre la Plataforma Aturem la Guerra
Plataforma Aturem la Guerra
És una entitat que va sorgir a partir d'aquelles persones i col•lectius que veien la necessitat d'organitzar respostes ciutadanes contra la guerra o contra qualsevol agressió a un país. Aplega tota mena d'organitzacions i persones per tal de mobilitzar la ciutadania contra els projectes bel•licistes, les agressions imperialistes i el militarisme.
No té personalitat jurídica ni òrgans de direcció que en marquin les pautes. Funciona mitjançant assemblees obertes. Les decisions es prenen per consens.
A la dècada dels anys noranta, a causa de la guerra a l'antiga Iugoslàvia, un grup de gent va iniciar aquest treball de mobilització. Va ser durant la guerra de Kosovo que es va constituir com a plataforma unitària contra la guerra i va prendre el nom que té. Va ser la força clau que va liderar les mobilizacions massives que es van fer l'any 2003 a Catalunya amb l'objectiu d'impedir la invasió de l'Iraq (a Barcelona, per exemple, es van manifestar el quinze de febrer més d'un milió de persones). D'aleshores ençà la Plataforma s'ha continuat centrant en l'oposició a les guerres i ocupacions a l'Orient Mitjà, combinant les protestes al carrer amb assemblees, debats, xerrades, repartiment d'octavetes, sempre amb l'objectiu d'estendre la seva posició antiguerra. També s'ha afegit a la protesta contra l'OTAN, sobretot arran del 60è aniversari d'aquesta organizació.
Aquests darrers anys, una part important de la seva feina ha estat la solidaritat amb Palestina, el boicot a l'Estat d'Israel, la reclamació del cessament dels acords entre l'Estat espanyol i la Unió Europea i Israel i molt concretament, la cooperació en defensa.
Actualment, ha impulsat la creació d'una campanya estatal per reclamar la retirada de les tropes espanyoles de l'Afganistan..
....... a la wikipedia, diuem de nosaltres...
Aturem la Guerra (o Plataforma Aturem la Guerra) és una plataforma pacifista catalana que compta amb el suport de centenars d'organitzacions, partits, sindicats, associacions i entitats de la societat civil.
Orígens
Formalment Aturem la Guerra es forma en una assemblea de persones i entitats el 26 de setembre de 2002, a la seu del Centre de Treball i Documentació (CTD), al barceloní barri de Gràcia per organitzar les mobilitzacions ciutadanes davant la previsible guerra que alguns governs del món, especialment el dels Estats Units d'Amèrica pretenien iniciar contra l'Iraq.
Tanmateix, amb anterioritat a aquesta data, diverses entitats de la societat civil catalana ja s'havien reunit al CTD i havien organitzat actes contra els bombardejos nord-americans contra l'Afganistan sorgits arran dels fets de l'11 de setembre de 2001.
Funcionament i composició
Aturem la Guerra funciona en assemblees obertes, en les que hi participen les persones interessades, sovint en representació de les seves respectives organitzacions. En ocasions Aturem la Guerra s'ha descentralitzat territorialment i també per àmbits temàtics, especialment a les universitats.
Resulta gairebé impossible determinar quantes entitats conformen actualment Aturem la Guerra, perquè, si bé en el seu origen hi participaven principalment organitzacions polítiques i socials d'esquerres i entitats pacifistes, progressivament ha anat incorporant adhesions de tot tipus d'entitats i partits polítics, assolint una envergadura desconeguda al país des dels temps de l'Assemblea de Catalunya, i agrupant la pràctica totalitat dels partits polítics catalans, tret del Partit Popular i Ciutadans.
Principals activitats
Aturem la Guerra va liderar a Catalunya les impressionants mobilitzacions contra la Guerra de l'Iraq durant l'any 2003, i va traslladar a Catalunya, la convocatòria de la primera manifestació mundial de la història el 15 de febrer de 2003 impulsada pel Fòrum Social Mundial.
Aquesta manifestació, que segons algunes fonts va reunir més d'un milió i mig de persones a Barcelona, és la més important que hi ha hagut fins al moment a Catalunya.
De fet, Aturem la Guerra i d'altres moviments vinculats amb aquesta plataforma van realitzar innombrables manifestacions contra la Guerra de l'Iraq, especialment durant el primer semestre de 2003, que van comprendre centenars de poblacions; així com d'altres manifestacions importants a Barcelona.
També són molt destacables les "casserolades" convocades per la plataforma durant diverses setmanes durant els mesos de febrer i març de 2003.
Arreu del món, el moviment pacifista del 15 de febrer (del que Aturem la Guerra va ser el màxim exponent a Catalunya) va aconseguir reunir diversos milions de persones arreu del món, sent les concentracions més destacades les de Roma, Barcelona i Madrid.
Si bé aquest moviment no ha assolit el seu principal objectiu (evitar primer, i aturar després la invasió militar de l'Iraq per part d'una coalició internacional liderada pels Estats Units, i amb la destacada participació de Gran Bretanya, Espanya i Itàlia, entre d'altres països, vulnerant les resolucions de les Nacions Unides i el Dret Internacional, segons la gran majoria de juristes[cal citació]), sí que la seva irrupció ha estat decisiva perquè nombrosos països no hagin participat en la invasió de l'Iraq o n'hagin retirat les tropes.
Sense deixar de criticar l'actual ocupació de l'Iraq, Aturem la Guerra ha continuat denunciant altres conflictes armats arreu del món, en especial l'anomenada ocupació israeliana de Palestina.
Llista (no actualizada) de les entitats adherides a la Plataforma a l’any 2003: