Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Llibertat per a l’Afganistan · Solidaritat amb Malalai Joya - Manifest

Malalai Joya, diputada feminista afganesa, és la més destacada de les poques veus crítiques que són presents al Parlament de Kabul, del qual ha estat expulsada ara fa un mes.

L’any 2001, els països occidentals van envair l’Afganistan, sota el supòsit que hi portarien la democràcia i l’alliberament de les dones.

Ara, gairebé 6 anys més tard, és evident que aquestes promeses estan molt lluny de complir-se.

  • Tota la intervenció militar a l’Afganistan és il·legal o molt qüestionable.
  • L’objectiu no és ajudar la població local, sinó instrumentalitzar l’Afganistan per defensar els interessos dels països que hi intervenen.
  • L’operació de “reconstrucció”, on participen les tropes espanyoles, no està fent el que la població desitjaria, sinó més aviat tot el contrari.
  • En contra del que es sol argumentar, aquestes operacions no són adreçades a la millora de la situació de la dona, ni a l’eradicació del tràfic de l’opi.
  • Les condicions de vida i seguretat en moltes zones del país han empitjorat significativament.
  • L’ocupació ha legitimat, així com a donat impunitat, a moltes persones que haurien de ser jutjades per crims de guerra, conjuntament amb Bush i els seus còmplices occidentals.

Aquests fets no ens haurien de sorprendre.

El govern actual inclou senyors de la guerra i narcotraficants: Karzai, el President afganès, és un antic assessor de la petrolera UNOCAL, d’EUA, i ha col·laborat amb la CIA, per exemple distribuint dòlars als mujahidin durant la dècada dels 80.

Per ajudar al poble afganès, les tropes estrangeres, incloent-hi les espanyoles, haurien de deixar de donar suport, amb la seva presència, a aquests elements.

Com diu la mateixa Malalai Joya: “És un fet provat que cap nació no pot donar l’alliberament a d’altres. L’alliberament no és com els diners, que es poden donar, sinó que s’ha d’assolir a un país pel seu propi poble.”

Allò que necessita l’Afganistan és una reconstrucció de veritat, liderada per les forces democràtiques i socials del mateix país; necessiten ajut civil, no exèrcits.

Per això, declarem el nostre suport per a Malalai Joya i tornem a exigir que l’OTAN surti de l’Afganistan.

Plataforma Aturem la Guerra
21 de juny de 2007, dia internacional de solidaritat amb la Malalai Joya

Més informació sobre el cas


Informe de premsa sobre el dia internacional (en italià)

Nuclears en cap lloc