Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

La cantant Noa rectifica. La campanya de solidaritat amb Palestina, i de boicot a Israel, continua

[en castellano]
A principis de 2009, en ple bombardeig israelià contra Gaza, la cantant Noa va escriure una “Carta oberta als palestins”, on va dir: "Només puc desitjar per vosaltres que Israel faci la feina que tots sabem que s’ha de fer, i per fi DESFER-VOS d’aquest càncer, d’aquest virus, d’aquest monstre anomenat fanatisme, que avui es diu Hamas."

Amb motiu del seu concert al Palau de la Música, Barcelona, al febrer de 2009, la Plataforma Aturem la Guerra va demanar a Noa que retirés aquestes paraules. No només no ho va fer, sinó que va anar encara més lluny en aquesta actitud. Per aquest motiu, vam repartir octavetes davant del concert.

Així que ens va xocar la decisió de la Generalitat de convidar la cantant a participar a l’acte institucional de la Diada del mateix any. Vam escriure als Presidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya per demanar que, vista la posició pública de la Noa a favor de les accions assassines d’Israel, li retiressin la invitació. Davant la manca de resposta, la Plataforma va convocar una protesta a l’acte de la Diada. La reacció política i dels mitjans va ser violenta, no contra la Noa —per haver interromput l’acte institucional amb un discurs polític a favor d’Israel— sinó contra la Plataforma per haver criticat el seu suport a la matança a Gaza. Es va desfermar una autèntica caça de bruixes contra la Plataforma Aturem la Guerra.

Amb aquests antecedents hem rebut el missatge de la Noa, on es desdiu de les paraules que van provocar les protestes: “ara entenc que no hauria d’haver escrit a la meva carta original la frase concreta mencionada a dalt… Em retracto de les meves paraules i les lamento. Van ser poc oportunes.”

Amb aquesta rectificació, esperem que les persones que ens van atacar i insultar el setembre passat també siguin capaces de rectificar el seu error, i reconèixer que la Plataforma tenia raó en exigir que la Noa retirés la seva justificació de la matança.

D’altra banda, la campanya de Boicot, Sancions i Desinversions (BDS) contra l’Estat d’Israel continua, amb cada vegada més força. Malgrat la rectificació d’algunes paraules, la Noa segueix sense condemnar la matança de més de 1.300 palestins que Israel va dur a terme a Gaza l’any passat i no demana l’aixecament del bloqueig a la Franja. Per aquest motiu, no es pot excloure que la Noa es vegi afectada per alguna acció general de BDS.

Aquesta campanya exigeix:

1. Retirada dels territoris ocupats.

2. Enderrocament del mur de la vergonya.

3. Fi del setge de Gaza.

4. Dret de l'autodeterminació del poble palestí.

5. El reconeixement dels drets fonamentals de la ciutadania palestina de l’Estat d’Israel per a una igualtat completa.

6. El dret de les i dels refugiats palestins de retornar a les seves cases, tal i com demana la resolució 194 de la ONU.

La Plataforma durà a terme renovats esforços per impulsar aquest moviment. La campanya de boicot contra l’apartheid a Sud Àfrica es va rebre, inicialment, amb crítiques i objeccions; al final gairebé tothom s’hi va sumar.

Amb el temps gairebé tothom reconeixerà també la justícia de la campanya de BDS contra l’apartheid israelià. Per la pau i la justícia a l’Orient mitjà, i al món, esperem que sigui més d’hora que no pas més tard. La rectificació de la Noa és un petit pas endavant.

Plataforma Aturem la Guerra
Barcelona, a 28 de Juny del 2010

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc