Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Comunicat sobre la visita de Simon Peres a Catalunya

COMUNICAT SOBRE LA VISITA DE SIMON PERES A CATALUNYA

"CAL CASTIGAR ALS CRIMINALS VIUS"
"Cal castigar als criminals vius. Els demano que facin tot el possible perquè se'ls apliqui el càstig just a aquests criminals".

Poques persones manifestarien el seu desacord davant aquestes declaracions que feien referència a la persecució dels criminals nazis que encara romanen amb vida, subratllant també el perill intrínsec que suposen els "règims fanàtics que ignoren la Carta de les Nacions Unides".

Aquestes paraules van ser pronunciades per l'actual President de l'Estat d'Israel, Simon Peres en una sessió especial del Bundestag [parlament federal alemany] el 27 de gener de 2010.

Simon Peres va arribar amb 13 anys a Palestina procedent de l'actual Bielorússia i deu anys després, el 1941, va començar a militar a l'organització paramilitar sionista Hagana, on ràpidament va assolir importants responsabilitats, entre elles les de reclutament i adquisició d'armes per al grup. La Hagana, al costat del Irgun i la Banda Stern, van ser els tres grups paramilitars que abans de la creació de l'Estat d'Israel van sembrar el terror entre les poblacions palestines, assassinat civils, destruint cases i expulsant a l'exili a poblacions senceres.

Des de llavors fins als nostres dies Simon Peres ha anat ocupant llocs de responsabilitat i participant en la creació, per exemple, a Nes Tziona del centre d'investigacions bacteriològiques amb finalitats bèl•liques –que encara existeix- i a l'aixecament a mitjans dels 60, i amb ajuda de França, de la primera central nuclear israeliana a Dimona establint el programa d'armes nuclears de l'Estat d'Israel.

Simón Peres és també considerat com el pare de les colònies israelianes als Territoris Ocupats de Cisjordània i la Franja de Gaza: el 1974 va promoure i va fundar la primera colònia israeliana, Kdumim, al cor de Cisjordània.

Sota el seu mandat es van efectuar diferents operacions militars com l'operació “Puny de Ferro” , als territoris del sud-est libanès, ocupats en aquell moment per Israel, violant les ordres del Consell de Seguretat de l'ONU.

Després de rebre el Premi Nobel al costat de Rabin i Arafat, el 1994, Peres, com a canceller de Sharon va continuar amb les polítiques repressives cap al poble palestí i amb la colonització israeliana de Palestina.

Com a Primer Ministre i titular de Defensa, va manar el màxim responsable del bombardeig israelià a Qana (Líban) el 18 d'abril de 1996, en el context de l'operació "Raïms de la ira". Ell va ser qui va ordenar al seu exèrcit bombardejar les instal•lacions
de l'ONU on s'havien refugiat centenars de persones. 102 civils i 3 cascos blaus van morir trossejats i carbonitzats en poc més d'un quart d'hora. Va ser un acte deliberat de terror i càstig i l'informe posterior de l'ONU va suggerir que el bombardeig es va realitzar de forma conscient.

Peres també va promoure les matances de palestins durant la Intifada del Aqsa (que va esclatar el 2000) i el setge militar al president Arafat a la Muqata (Ramallah) durant els primers anys de la segona Intifada.

Simon Peres -Vinculat històricament al Partit Laborista –si bé en els últims anys ha estat membre del partit Kadima- va ser designat president d'Israel el 13 de juny de 2007. En aquests anys del seu mandat Israel va portar a terme la brutal agressió contra Gaza iniciada al desembre de 2008 i les conseqüències de la qual i responsabilitats han quedat reflectides a l'Informe Goldstone -van morir prop de 1.400 palestines i palestins- i l'atac contra la Flotilla humanitària que es dirigiria a la franja deGaza el 2010.

En dates recents, Peres ha mostrat obertament el seu suport -amb paraules i amb armes- a la repressió criminal que el règim dictatorial i agonitzant del seu aliat Hosni Mubarak ha intensificat contra el poble egipci.

Per tot això, la RESCOP (Red Solidària Contra la Ocupació de Palestina) i la Plataforma Aturem la Guerra rebutgen i denuncien la presència del màxim dirigent israelià a l'Estat espanyol el 24-25 de Febrer de 2011 en el marc de la commemoració dels 25 anys de les relacions diplomàtiques entre l'Estat Espanyol i Israel i reitera el seu compromís amb la lluita contra la impunitat.

En aquest sentit volem recordar el missatge del Relator Especial per als Drets Humans en els Territoris Ocupats palestins, Richard Falk, qui al juny de 2010 demanava amb urgència als governs que implementin la jurisdicció universal i a perseguir als criminals de guerra israelians en visita o escala en els seus territoris nacionals. Les entitats sotasignants denuncia la situació d'ocupació, colonització, annexió, neteja ètnica i apartheid que Israel, amb el suport dels governs occidentals, segueix exercint sobre el poble palestí. Mentre aquests parlen de drets humans i respecte al dret internacional, els seus actes avalen les polítiques colonials d'Israel. Entre aquests actes cal destacar la recepció amb honors d'estat a representants governamentals que cometen crims de lesa humanitat, com Simon Peres, acte que no contribueix, de cap manera, a l'assoliment d'una pau justa i sostenible a la regió.

Els criminals vius han de ser perseguits allà on es troben. Només un procés fonamentat en els drets humans, en la legalitat internacional i en la justícia universal, pot canalitzar el conflicte cap al camí d'una solució justa a la regió. Mentre això no es produeixi, seguirem impulsant la campanya pel boicot, les desinversions i sancions (BDS) contra l'entitat sionista i exigirem a les autoritats de l'Estat espanyol i de tota la Unió Europea la ruptura de tot tipus de relacions amb l'Estat d'Israel.
RED SOLIDARIA CONTRA LA OCUPACIÓN DE PALESTINA (RESCOP) PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc