Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Carta a Barack Obama

Sr. Barack Obama, President d’Estats Units d’Amèrica del nord

Senyor,

Ens adrecem a vostè en ocasió de la seva presa de possessió del càrrec de President d’Estats Units d’Amèrica.

Confiem que vostè compleixi amb les seves promeses electorals d’acabar amb l’ocupació militar de l’Iraq i de tancar la presó de Guantànamo.

Hi ha aspectes del seu programa electoral que ens preocupen molt. Vostè va declarar que calia “portar la guerra contra els terroristes a l’Afganistan i al Pakistan” i enviar més tropes a la zona. Interpretem que això vol dir continuar amb la política de l’Administració Bush.

Però EUA ja està “portant la guerra” a ambdós països. La UNAMA (Missió de l’ONU d’Assistència a l’Afganistan) ha qüestionat els bombardejos aeris, les incursions a les cases de civils i les detencions dutes a terme per les forces d’ocupació. Informa que només durant els deu primers mesos de l’any 2008, a causa dels atacs realitzats per les forces d’ocupació, han mort 1.798 civils a l’Afganistan. Segons informacions dels mitjans de comunicació: “l’aviació d’EUA ha dut a terme gairebé trenta atacs al Pakistan aquest any … més de la meitat des de començaments de setembre” i que aquests “han causat la mort de més de 220 persones”.

El seu pla d’intensificar la guerra suposaria més bombardejos, més incursions a les cases de civils, més empresonaments d’innocents. Això només incrementaria la resistència davant l’ocupació a l’Afganistan i portaria més patiment i caos al Pakistan. No es necessita més guerra, sinó una política basada en la pau i en la resolució pacífica dels conflictes.

Els pobles de l’Afganistan i el Pakistan necessiten viure en pau i democràcia, sense ingerències estrangeres i sense governs imposats o condicionats per les grans potències. Necessiten la fi de l’ocupació, dels bombardejos i el compliment de les promeses de reconstrucció.

Vostè es proposa d’enfortir les relacions entre EUA i Europa. Concretament, ha dit que “demanarà als socis de contribuir amb més tropes i d’augmentar la capacitat de l’OTAN per desplegar ràpidament forces a llargues distàncies i… per llargs períodes de temps”.

A Europa, volem l’anul•lació del projecte dels “escuts antimíssils”, un projecte que reobre els conflictes amb Rússia i provoca una nova cursa d’armaments. Les bases nord-americanes a Europa i arreu del món provoquen més inseguretat i més malfiança entre la població.

Per avançar cap a un món millor i més just, cal que EUA deixi d’actuar només per als seus propis interessos i acati la legalitat internacional.

Li demanem:
• La derogació de totes les lleis i disposicions que atempten contra els drets i les garanties de les persones.
• Acabar amb el concepte de guerra preventiva contra el terrorisme, amb el qual es justifiquen les intervencions militars que violen el dret internacional.
• La dissolució de l’OTAN perquè és el principal instrument de la militarització mundial.
• L’inici del desarmament nuclear del seu país i dels seus aliats com un primer pas per al desarmament mundial.
• Un posicionament clar i contundent contra la política bel•licista i agressiva de l’estat d’Israel en els territoris palestins i a favor dels drets legítims del poble palestí.

En el marc de les celebracions del 60è aniversari de l’OTAN, li fem saber que els moviments per a la pau i antiguerra de Catalunya, conjuntament amb els moviments europeus, ens mobilitzarem per aconseguir la dissolució de l’OTAN i la retirada de les tropes d’Afganistan.

Atentament

Plataforma Aturem la Guerra
Passatge del Crèdit, 7 principal 08002 Barcelona

Barcelona, 20 de gener de 2009

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Nuclears en cap lloc