Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Boicot a l'aigua d'Eden Springs

Aquí, a casa nostra, també es lliura el combat contra l'apartheid i la colonització de Palestina.

Hi ha uns sortidors d'aigua per a establiments que pertanyen a una empresa colonial, Eden Springs. Eden Springs té la seu al territori ocupat del Golan, d'on extreu aigua. És a dir, la roba. Des de fa uns anys, Eden s'ha expandit per Europa i, també, per Catalunya.

Hi ha una campanya internacional de boicot a l'aigua Eden, com una mesura de solidaritat amb els habitants expulsats del Golan i de lluita contra l'ocupació i la colonització israeliana. Ja s'han aconseguit alguns èxits i Eden ha estat expulsada d'alguns mercats, com a Escòcia.

Ara que Israel assassina impunement persones innocents en aigües internacionals, és més necessària que mai l'acció de la societat civil arreu del món. No col·laboreu amb l'ocupació! No compreu aigua Eden!


Qui és Eden Springs?

Eden Springs Ltd (també coneguda com a Mayanot Eden) és una companyia israeliana que embotella, comercialitza i distribueix aigua mineral. Des dels anys 90 Eden Springs Ltd / Mayanot Eden s'ha ampliat a Europa. A l’estat espanyol la companyia funciona com a Eden Springs España SAU, i el seu negoci principal és la distribució de fonts d’aigua per a oficines.

Avui en dia Eden Springs España, amb seu a L’Hospitalet de Llobregat, és propietat i marca de l’empresa israeliana Eden Springs Ltd, que la controla i la dirigeix.

Eden Springs és còmplice de la violació del dret internacional?
L'empresa israeliana Eden Springs està implantada a Katzrin, a l' Altiplà del Golan, d’on extreu l’aigua que comercialitza a Israel sota la marca de Mei Eden.

L'Altiplà del Golan és un territori de sobirania siriana que les forces militars israelianes ocupen des de la Guerra dels Sis Dies, el 1967. Amb aquesta ocupació, Israel ha expulsat més de 120.000 persones d' aquestes terres (la majoria habitants sirianes, però també refugiades palestines). Al mateix temps, Israel ha destruït dues ciutats, 133 pobles i 61 granges. Després d'aquesta devastació, només resten 6.396 habitants en sis pobles.

El 14 de desembre de 1981, el Knesset, el Parlament israelià, es va annexionar unilateralment l’Altiplà del Golan en una clara violació de la llei internacional. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va declarar il·legal aquesta annexió i, fins ara, cap estat no l'ha reconeguda.

Per la seva banda, Israel ha construït més de 40 colònies i hi ha traslladat més de 15.000 colons. El Govern sirià ha demanat repetidament a Israel que es retiri de l’Altiplà del Golan, i la poca gent del Golan que queda resisteix la israelització de la seva terra.

Com en el cas de Cisjordània, la Franja de Gaza i Jerusalem Est, la retirada de les forces militars israelianes i el desmantellament de les colònies és una precondició per a qualsevol acord de pau en el conflicte del Pròxim Orient.

Aquí a Catalunya, les fonts d’Eden Springs funcionen amb aigua de l’Altiplà del Golan?
No. Eden Springs extreu la seva aigua localment. A Catalunya, L'aigua Eden procedeix de la font d'Aiguaneu, a Espinelves, propietat de l'empresa Aigua del Montseny SA, de Montmeló. Fem una crida al boicot d’Eden per la seva relació amb l’empresa mare israeliana Eden Springs Ltd / Mayanot, la qual comercialitza l’aigua de l’Altiplà del Golan, territori ocupat per Israel, saquejant els recursos hídrics pel seu propi benefici.

Comprar a les empreses instal·lades a l’Altiplà del Golan reforça la colonització d'aquestes terres i, per tant, perjudica la cerca d'un procés de pau just a la zona.

En el cas de les empreses comercialitzadores d'aigua, s'hi afegeix el robatori: és prou conegut l'espoli israelià dels recursos hídrics dels territoris àrabs, inclòs l’Altiplà del Golan.

El Boicot a Israel

Aquesta crida al boicot a l’empresa Eden Springs està emmarcada en una campanya que promou el Boicot, les Desinversions i les Sancions a l’Estat d’Israel, iniciada l’any 2005 després de la crida desesperada de més d’un centenar d’organitzacions socials palestines a aquest tipus d’accions per tal de pressionar l’Estat d’Israel davant la violació constant i sistemàtica dels drets humans, tant en l’ocupació militar de Palestina com pel règim d’apartheid que hi està promovent.

Durant els bombardeigs sobre Gaza de l’hivern del 2008-2009 totes vam poder veure la impunitat amb què Israel massacrava la població palestina. Va arribar a bombardejar escoles administrades per la ONU sense donar cap tiups d’explicació. I des d’aleshores, la comunitat internacional s’ha vist impotent per evitar les massacres, la contínua ocupació militar, l’expansió de la colonització i l’establiment d’un règim d’apartheid amb el ‘mur de la vergonya’ com a símbol principal.

És per això que la societat palestina fa una crida a la societat civil internacional perquè es mobilitzi a través del boicot a Israel per aturar aquesta barbàrie.

Alternatives:

Hi ha diverses alternatives a les fonts d’aigua Eden. A mode d’exemple, us oferim una llista d’empreses que ofereixen els mateixos serveis, també en podeu trobar d’altres:

- AIGUA DE SANT ANIOL, SA (SANT ANIOL DE FINESTRES)
Tel. 972 44 98 18
www.santaniol.com
- AGUA DE BRONCHALES, SA
Tel. 902 18 01 82
www.aguadebronchales.es
- ACQUAJET
902 15 45 57
www.acquajet.com
- CANALETAS
Tel: 902 117 096
www.canaletas.com

INFORMA’NS SI RETIRES L’AIGUA EDEN DEL TEU CENTRE DE TREBALL, ÉS IMPORTANT CONÈIXER ELS ÈXITS DE LA CAMPANYA!
Escriu-nos a: boicotpreventiu@palestina.cat

Per més informació:
www.boicotpreventiu.palestina.cat
www.palestina.cat
bdsmovement.net

Impulsem:
Boicot Preventiu
Plataforma Aturem la Guerra
Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc