Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

ATUREM LA GUERRA A SÍRIA - Concentració 20 d’abril de 2017

Concentracions mensuals, propera 20 d’abril 19.30h a Sant Jaume

Per exigir la fi de l’ajut militar i la venda d’armes. La negociació d’un alto al foc real. El respecte als drets humans. La UE ha de garantir vies segures de sortida dels països en conflicte bèl·lic. L’Estat espanyol ha de canviar radicalment les polítiques d’atenció i acollida de les persones refugiades. El dret d’asil s’ha d’aplicar. Sempre i a tot arreu.

Ens tornarem a concentrar, altra vegada i pel mateix motiu a la plaça Sant Jaume el dijous 18 de maig i el 15 de juny de 2017 a 2/4 de 8 vespre .

Tothom hi és convidat, us esperem!
Cartel jpg Manifest Març
...

ATUREM LA GUERRA A SÍRIA

A Síria, fa gairebé sis anys va començar una revolta pacífica que demanava llibertat i democràcia. La resposta del règim autocràtic de Bashar Al Assad a les demandes de la ciutadania va ser una brutal repressió contra la població que protestava, fet que va impulsar que alguns opositors amb ajuda de l’exterior iniciessin una revolta armada que va desembocar en un greu conflicte en el que la gran perjudicada és la població civil.

Des d’aleshores la guerra de Síria ha suposat centenars de milers de morts i onze milions de desplaçats (dels quals cinc milions són refugiats a l’exterior), milers d’empresonats i desapareguts en una tragèdia que colpeja les nostres consciències i que ens empeny a reclamar dels nostres governs més implicació per aturar la guerra.

La dificultat de trobar solució a la guerra civil de Síria radica especialment en el caràcter del conflicte, que si bé s’inicia com un conflicte intern, aviat agafa un abast internacional on hi juguen molts interessos, tant de les grans potències com dels països de la regió, amb la comprovada ingerència diplomàtica, suport polític, ajut econòmic, militar i d’armes, provinent dels EUA, Regne Unit, França, Turquia, Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs, Israel, ... , països que donen suport als diferents grups dels rebels que s’oposen al govern d’Al Assad; o de Rússia, Iran i Hezbollah (del Líban) que donen suport al règim d’Al Assad.

Les dificultats per resoldre el conflicte és multipliquen quan els més de cent grups rebels existents no estan units en un únic front, ja que, a més de sirians, hi participen milícies i jihadistes provinents de molts altres països; entre ells milers d’europeus en suport a diferents grups. Per altra banda hi ha 30.000 milicians del front Hezbollah i de l’Iran que lluiten al costat del govern d’Al Assad; i els kurds que duen a terme la seva pròpia lluita d’alliberament. També hi participen governs amb assessors militars, si no directament amb bombardejos, com els EUA, França, Regne Unit, Turquia, Israel i Rússia que, cadascun pel seu costat, ataquen els que consideren enemics. Per últim, és força perillós per a la seguretat mundial que a Síria estiguin intervenint militarment diverses potències nuclears (EUA, Rússia, França, Gran Bretanya, Israel, …). Malgrat el precari alto el foc decretat després de la sagnant pressa d’Alep per part d’Al Asad i de la possibilitat de què s’obrin negociacions per arribar a acords, la possibilitat d’escalada militar continua i pot fer realitat un enfrontament a gran escala entre potències. Recordem que alguns dels estats bel·ligerants en el conflicte, com Turquia, són membres de l’OTAN.

Tots aquest fets compliquen enormement una resolució del conflicte. Però no per això podem quedar-nos al marge i no demanar que s’aturi la barbàrie de la guerra. Com tampoc no podem quedar indiferents davant de tant de sofriment mentre els aliats d’un i altre bàndol continuen defensant els seus interessos geopolítics a la regió. Per tot el que acabem d’exposar, volem manifestar que:

  • Exigim la implicació i intervenció de Nacions Unides per tal que s'aturi l'ajut militar i la venda d'armes a totes les parts en conflicte. I que s’intensifiquin els esforços negociadors per tal que es consolidi un alto el foc real. En aquestes negociacions hi han de participar totes les parts involucrades. Sabem que no és així, per exemple, en el cas dels kurds. A partir d’aquí cal arribar a un acord de pau que, com a mínim, aturi la guerra i ajudi a resoldre el conflicte a Síria.
  • Ens solidaritzem amb les forces democràtiques de Síria -atenent la seva diversitat de pobles i religions- que estiguin a favor d'un alto el foc immediat. Ens posicionem amb els moviments populars que encara avui, enmig d'un país devastat i desvertebrat, defensen el respecte als drets humans més bàsics. Hem de fer el que calgui per expressar aquesta solidaritat.
  • Rebutgem l’ús interessat del conflicte sirià per intentar justificar actituds i mesures islamòfobes a casa nostra. En aquest àmbit donem suport a les campanyes contra la islamofòbia, el feixisme, el racisme, la xenofòbia i les fem nostres.
  • Denunciem l'ús instrumental que Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia, fa dels refugiats. És intolerable que milers de persones desesperades siguin utilitzades com a moneda de canvi en les negociacions entre Turquia i els estats de la Unió Europea. No a l'acord UE-Turquia! Donem suport al recurs que diverses entitats han promogut davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra l'Acord signat entre els estats europeus i l'Estat turc el 18 de març de 2016.
  • Exigim un canvi fonamental en les polítiques de l’Estat espanyol pel que fa a les persones refugiades i demanem que es compleixi el dret internacional i les recomanacions de les agències competents de l’ONU. Les persones que fugen d’una guerra han de tenir garantit el dret d’asil, i es mereixen suport i respecte, com reclamaven les persones refugiades de la Guerra Civil Espanyola.
  • Considerem que cal canviar les polítiques d’asil, d’atenció als refugiats i de rescat marítim. La Unió Europea i els estats han d’establir vies segures i legals als potencials sol·licitants d’asil per tal de garantir el dret a la vida i la dignitat humana en les diferents etapes del seu desplaçament forçat, des del seu país d’origen, els de trànsit i la seva acollida.
  • Malgrat que som aquí a causa de la guerra a Síria, volem rebutjar també el conflicte al Iemen. Una guerra liderada per l’Aràbia Saudita, un país a qui l’Estat espanyol està venent gran quantitat d’armes.

Així mateix, volem fer públic que la nostra voluntat és donar continuïtat a aquests actes de protesta. La concentració d'avui és la sisena d'un seguit de concentracions que estem fent cada mes. Sempre són aquí, a la Plaça Sant Jaume i a les 19:30 h. La data de les properes concentracions serà el 18 de maig i el 15 de juny de 2017. 20 d’abril de 2017 PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc