Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

ALTO AL FOC A UCRAÏNA I GAZA! Consulats USA i RÚSSIA - 24 febrer 2024

 


 

Consulats USA i RÚSSIA

24 febrer

Comunicat entregat:

Comunicat dirigit als consolats d’Estats Units i Rússia

Sobre Palestina

La matança desfermada per Israel contra els palestins de Gaza després de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre de 2023, té responsabilitats compartides entre diferents actors d’una intensitat desigual en la seva gènesi. Hamàs, pel seu criminal atac i segrest perpetrat contra civils israelians. Estats Units, per ser el principal avalador de les polítiques genocides portades a terme per Israel des de 1948 contra els palestins, a saber: expulsió dels habitants palestins de les seves llars i territoris; apropiació i colonització de les terres palestines; assassinats indiscriminats contra civils palestins; apartheid de la població palestina; incompliment de les resolucions de Nacions Unides que obliguen a l’abandonament dels territoris ocupats; incompliment dels acords d’Oslo sobre la creació d’un Estat palestí. I ara, des del 7 d’octubre, per la brutal devastació del territori de Gaza i la matança dels seus habitants, fets que ha obligat a obrir una investigació per part de la Cort Internacional de Justícia per un possible genocidi contra els palestins.

Totes aquestes ignomínies han estat possibles gràcies al suport incondicional polític, armat i econòmic dut a terme per Estats Units i la majoria dels seus aliats europeus, sense el quals Israel tot sol no s’hauria atrevit mai a fer.

Per tot això, exigim a Estats Units que deixi de proporcionar ajut militar i polític al règim d’Israel. També, que reclami al govern d’Israel un ALTO AL FOC a Gaza; que demani a Israel que aturi la repressió i les polítiques d’apartheid als territoris ocupats de Cisjordània; que reclami l’obertura de negociacions que faci possible la creació d’un Estat palestí, així com la retirada de totes les colònies assentades en territori palestí.

Sobre Ucraïna

El 24 de febrer es compleixen dos anys de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. En aquest conflicte també hi ha responsabilitats compartides entre diferents actors, en aques cas entre Rússia i Estats Units. Les responsabilitats són evidents per part de Rússia perquè ha perpetrat una invasió d’un estat sobirà reconegut per Nacions Unides, la qual cosa suposa una greu violació del Dret internacional. Però també les té EUA perquè va donar suport al cop d’Estat (o revolució segons el parer d’alguns analistes) del Maidan de 2014, alhora que instal·lava bases d’utilització conjunta de l’OTAN i pressionava i exigia l’entrada d’Ucraïna a aquesta organització militar.

Dues coses que Rússia rebutjava perquè representaven i representen una amenaça greu a la seva seguretat. Cal recordar que la guerra d’Ucraïna és una guerra que es lliura a les fronteres de Rússia. Fets que van provocar l’annexió de Crimea i el suport a la insurrecció armada de diverses milícies a Lugansk i Donestk (Dombàs) on hi viu una majoria de població rusófona i rusófila. Això no va ser acceptat pel Govern de Kïiv i va provocar el començament d’una guerra que en la seva primera fase va ser una guerra civil. És a dir, la guerra d’Ucraïna, com ha reconegut Jens Stoltenberg, Secretari General de l’OTAN, no va començar el 24 de febrer de 2022, sinó que va començat el 2014 amb el patrocini de diversos actors internacionals: el govern de Kiiv amb el suport militar d’Estats Units i l’OTAN, i els territoris rebels de Crimea i Dombàs amb el suport militar de Rússia. Això vol dir també que la població d’Ucraïna, en especial la de la seva part oriental, fa 10 anys que pateix una successió ininterrompuda de bombardejos, assassinats, crims de guerra, destrucció i greus violacions dels drets humans.

La guerra d’Ucraïna es va intentar aturar primer amb els acords de Minsk de 2015 i, quan ja havia començat la segona fase, la que es va iniciar amb la invasió rusa de 2022, amb les converses a Bieolorússia i Turquia entre ucraïnesos i russos. En els dos casos, van ser sobretot les potències occidentals, amb la Gran Bretanya i els EUA al capdavant, les que les van fer fracassar.

Aquesta guerra ja ha provocat centenars de milers de morts i de ferits, 7,1 milions de desplaçats interns i 8,2 milions de refugiats a l’exterior, a més de múltiples destruccions de infraestructures que han convertit Ucraïna en un país arrasat per la guerra.

La guerra a Ucraïna s’ha d’aturar immediatament. Prou patiment, prou morts, prou destrucció. La pau és el camí!

Donada aquesta situació exigim al Govern de Rússia que inicií negociacions amb Ucraïna i Estats Units que portin a un ALTO AL FOC que faci possible aturar el sofriment de la població ucraïnesa i russa. D’igual manera, exigim als Governs d’Estats Units, Gran Bretanya i la UE que, com a principals donants d’ajut militar i econòmic a Ucraïna, reclamin al Govern de Kiev que inicií negociacions amb Rússia per aconseguir el mateix: un ALTO AL FOC que aturi o reduexi substancialment el sofriment de la població ucraïnesa i russa.

Barcelona, 24 de febrer de 2024

CATALUNYA PER LA PAU.

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc